Avenymodellen

De flesta människor har en eller flera människor omkring sig som är betydelsefulla. Det kan vara syskon, föräldrar, partner, barn, vänner, arbetskamrater. Den som vill komma ensam gör naturligtvis det.
Avenymodellen innebär att du och eventuella närstående får träffa två behandlare med olika psykoterapeutisk inriktning. Tillsammans delar vi din/er berättelse genom att en av oss ställer frågor och de andre i rummet lyssnar. I nästa steg lyssnar du medan terapeuterna pratar med varandra om vad de hört, tänkt, känt och möjligen förstått. Detta steg kallas reflektion. Du lyssnar och ger därefter dina kommentarer till terapeuternas reflektioner. Det som missförståtts kan rättas till. Det vi förstått tar vi vara på och talar tillsammans om olika vägar till behandling. Vi tar ett gemensamt beslut om hur vi går vidare. Kanske vi kommer fram till att vi behöver synpunkter från ytterligare någon i vårt team. Då bjuds hon eller han in till nästa besök. 

Bakgrund

Södra Avenyns verksamhet bygger på den erfarenhet och kunskap som konkretiserades under åren vi arbetade med Aveny Teamet. Den övergripande idén var att kunna förena olika behandlingsmodeller i samverkan under ett och samma tak, utan att någon idé skulle ha tolkningsföreträde. Det övergripande målet var att kunna erbjuda den enskilde individen en för hens behov anpassad vård och behandling. Stor vikt lades på mötet med dem som sökte vår hjälp och förståelsen av deras problem. Detta uppnåddes genom att vid första mötet vara mer än en behandlare av olika behandlingsinriktning och bjuda med för besökaren viktiga personer. Ett narrativt och familjeinriktat förhållningssätt i dessa möten möjliggjorde för alla närvarande att både bli lyssnade till och att få lyssna. Detta är ett arbetssätt vi fortsätter att erbjuda som ett komplement till vårt övriga psykoterapeutiska arbete för att få en bredare bedömning.