unsplash-image-hsX9KpLLsIE.jpg

IPT

Interpersonell Psykoterapi är en strukturerad modell för korttidsterapi. Denna modell är evidensbaserad och Socialstyrelsen rekommenderar den. Modellen bygger på systemteori, anknytningsteori och kommunikationsteori och är den metod som mest påminner om relationell Familjeterapi. I arbetet med att utveckla metoden har den i första hand varit inriktad för att behandla depression men har även utvecklats till att omfatta diagnoser så som ångest, PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) och Bipolaritet men kan även behandla stress- och/eller utmattningstillstånd relaterat till livssituation eller arbetssituation. I behandlingen tittar man mycket på de mellanmänskliga relationerna, livsförändringar, förluster och de konflikter som kan finnas där. Målen med behandlingen är naturligtvis att lindra de symtom som finns och hjälpa patienten att lösa sociala och Interpersonella problem i de relationer som hen ingår i. Genom att förbättra kommunikationsfärdigheterna hos patienten har hen möjlighet att bättre uttrycka sina behov, förväntningar och känslor vid konflikter eller besvikelser. I patientarbetet försöker man också aktivera nätverket och dra användning av den kraft som oftast finns i familjer. I behandlingen finns vissa fokusområden som man kan använda sig av exempelvis:

Komplicerad sorg som kan handla om en obearbetad förlust/dödsfall som gör att man inte kan komma vidare i livet. 

Interpersonella konflikter där det ofta handlar om har outtalade förväntningar och konflikter med en annan viktig person i sin närhet där bristerna i kommunikationen är tydlig.

Interpersonella rollförändringar då det kan gälla stora och omvälvande förändringar i livet som vid exempelvis separationer, (kronisk) sjukdom, arbetslöshet eller att bli förälder och att man inte riktigt kan anpassa sig och acceptera den förändrade situationen.

Interpersonella svårigheter som riktar in sig på egna svårigheter eller en sårbarhet som gör det svårt för patienten. Brister kan man ofta se i självförtroende och självkänsla och man arbetar här med att förbättra sociala och kommunikativa färdigheter.

Modellen är godkänd av Region Skåne genom vårdvalet för rehabgaranti. D v s du kan få en remiss utfärdad från din vårdcentral och gå i psykoterapi 8-15 gånger med vanlig patientavgift samt att det kvalificerar dig till frikort. Efter det gör du ett uppehåll 6 månader med en uppföljning efter 3 månader. När de 6 månaderna har passerat har du möjlighet att gå en omgång till på 8-15 terapisamtal.