Kognitiv Beteendeterapi är en sammanslagning av kognitiv terapi och beteendeterapi. Kognitiv terapi grundas på att våra tankar i hög grad påverkar hur vi mår och vad vi gör och man arbetar för att förändra de tankemönster som gör att vi mår dåligt. Beteendeterapi bygger på inlärningsteori som handlar om att vi lär oss av och påverkas av vår omgivning och av våra egna handlingar.
Vid uppstarten av behandlingen görs en beteendeanalys där man kartlägger vad som utlöser problemen och vad som gör att de kvarstår. Inom KBT arbetar man framför allt med det som är aktuellt här och nu och mot de mål man tillsammans med terapeuten sätter upp i början av terapin. Terapeuten är aktiv och strukturerar arbetet men utgångspunkten är att terapin är ett samarbete och att det är klienten som är experten på sig själv.
KBT är en aktiv terapiform där man inte bara samtalar utan också använder sig av praktiska övningar. Klienten får vanligtvis hemuppgifter för att i sin vardag få träna på det man arbetat med i behandlingen. En mycket vanlig metod är exponering där man gradvis får lära sig att närma sig det som upplevs som obehagligt eller skrämmande. Exempel på andra vanliga behandlingsmetoder är beteendeaktivering, rollspel och avslappningsövningar. I KBT ingår också undervisning för att ge klienten kunskap om psykiska och kroppsliga mekanismer.
Inom KBTparaplyet finns numera nya behandlingsmetoder som acceptance och commitment therapy(ACT) och dialektisk beteendeterapi (DBT). Här fokuserar man bla på medveten närvaro och acceptans av tankar och känslor.